Historie

Historien bag Koi karper

I modsætning til hvad mange tror, stammer Koi’er oprindeligt ikke fra Japan, men fra dele af det østlige Asien og Kina. De blev indført til Japan for næsten 2500 år siden i den sorte form, og blev kendt som Magoi (sort Koi).

De blev i starten kendt og anerkendt for at være en glimrende spise, og blev derfor holdt i specielle bassiner og damme, så de kunne benyttes til mad i løbet af vinteren.

Ordet Koi er først beskrevet i en kinesisk bog fra Qin (Chin) Dynastiet 221år f.v.t.

I starten
Nogle begyndte at etablerede egne damme tæt på hjemmet, hvilket gjorde det lettere at opdrætte og passe koierne. Hermed begyndte de også at fungere som en form for lokal “underholdning og præstige”.

Oprindelige farver
Der findes 3 naturlige farver/ mutationer af den oprindelige Magoi nemlig:
Tetsu (Iron Magoi): sorte farve som på Showaer
Doro (Mud Magoi): lys brun tone
Asagi (Asagi Magoi): blålig farve i skælmønster

Næsten 700 år senere
i Niigata-regionen, begyndte der at dukke farve varianter af Koi’er op. Disse røde mutationer var udskilt fra Magoi, og selektivt avlet sammen, for at skabe nye og smukke farve varianter.

1800-tallet
Det næste reference til den farvede karpe, kom omkring år 1800 med røde, hvide og gule fisk, der forædles. Disse var de eneste sorter af Koi indtil omkring år 1830, hvor selektiv krydsninger af røde og hvide Koier produceret de første og nok så kendte Kohaku.

Flere varianter sorter fulgt herefter, hvor bl.a. Asagi og Higoi fremkom i slutningen af 1800-tallet, og hvor mange af de prægtige og fantastisk flotte varianter blev fremelsket.

På omtrent samme tid, blev læder karper indført fra Tyskland (betegnelsen Doitsu betyder Tysk på Japansk). Doitsu eller læderkarpe er en næsten fuldstændig skælløs karpe, med hud der minder meget om glat blødt læder.

fra 1900

1900-tallet
I den tidlige del af 1900 års tallet fremkom den nok så velkendte variant Shusui ved at krydse Doitsu og Asagi og en helt ny og meget populær variant var født.

Først i år 1914 blev de første farvede karper blev set uden for Niigata. Dette skete da et parti er Koi’er blevet sendt til Den Store Tokyo Udstilling, og nogle af disse blev her givet som en gave til Kejserens søn.

I løbet af 1920 er de endelige varianter af Kohaku og Sanke blev skabt, og blev i løbet af 1930 efter fulgt af varianter som Shiro, Bekko og Showa.

Der findes i dag over 100 fantastiske farve varianter, og hver eneste Koi er helt unik, og de mønstre der ses på èn Koi, kan ikke gentages på en anden.

Bedømmelsesfasen af Koi’er på udstillinger er blevet en raffineret kunst, som kræver mange års forståelse af forholdet mellem farve, mønster, størrelse, form, præsentation og en række andre centrale træk.

I dag
Den prægtige Nishikigoi eller Koi’er er i dag blevet en usædvanlig lækker, hobby der dyrkes af millioner af entusiaster verden over. Og mange finder ud af at – dette vidunderlige vandmiljø og de prægtige Koi’er bringer ro i sjælen og balance i livet på en helt naturlig måde.